Een Brusselse rechtbank heeft zoekgigant Google in 2006 veroordeeld om alle artikels, foto’s en beeldmateriaal van Duitstalige en Franstalige Belgische dagbladuitgevers van Google News te halen. Het vonnis dateert al van 5 september maar het nieuws raakte nu pas bekend.
Dit vonnis geldt alleen voor Google Nieuws en voor de chached pagina’s in Google Zoeken en Google Afbeeldingen. Op Google.com worden nog steeds 50.000 geïndexeerde pagina’s van LeSoir.be weergegeven, maar op Google.be worden geen Le Soir-resultaten meer getoond.
Op Google News bundelt Google al het nieuws dat het op meer dan honderden websites kan vergaren. Eerder dit jaar stapte ook al Reprocopy, de belangenvereniging van Nederlandstalige dagbladuitgevers, uit Google News. De Franstalige tegenhanger Copiepresse ging nog een stapje verder en schakelde het gerecht in.
Als we in Google op een zoekopdracht klikken met “Le Soir” als zoekopdracht, krijgen we de volgende informatie te zien: “Als reactie op een juridisch verzoek dat aan Google is ingediend, hebben we 1260 resultaten van deze pagina verwijderd.”
De Belgische zoekindex:
De internationale, Franse en Engels versie toont geen verschil:
De zoektocht naar de verdwenen pagina’s toont een link naar een kopie van het vonnis, maar de Belgische Google Nieuws en zoekpagina’s vermelden de uitspraak niet formeel zoals door de rechtbank geëist.
Google moet een dwangsom van één miljoen euro per dag betalen als het vonnis niet wordt nageleefd en er toch nog materiaal uit kranten zoals Le Soir of La Libre Belgique wordt gepubliceerd.
Het vonnis van de rechtbank beveelt niet om de resultaten uit de zoekmachine te halen, alleen de verwijdering van de gecachte pagina’s en de berichten uit Google Nieuws. Men zou kunnen denken dat “al hun sites” ook de SERP’s omvat, maar de rest van het vonnis maakt echt duidelijk dat het gaat om de kopieën en uittreksels van de krantenartikelen, respectievelijk in Google Cache en News.
Neemt Google nu “wraak” door ze helemaal uit de index te verwijderen? En is het slechts een kwestie van tijd voordat ze ook van de niet-Belgische versies verdwijnen, of beschouwt Google de Belgische rechtbank niet als bevoegd over hun niet-Belgische sites?
Wordt vervolgd…