Een webshop huren of leasen op maandbasis bij Bpost, of uw producten enkel te koop aanbieden op online marktplaatsen zoals Amazon, Bol.com en Etsy lijken een gemakkelijke en goedkope oplossing om een eigen webshop te starten.
Is een webshop huren een goede webshop strategie?
Als handelaar of retailer moet u goed nadenken over de beste webshop strategie. Gaat u van start met een gehuurde Bpost webshop, verkoopt u enkel op marktplaatsen of laat u best een eigen webshop bouwen voor maximale schaalbaarheid en zekerheid?
Allemaal belangrijke strategische e-commerce keuzes die gemaakt moeten worden, wil u over een paar jaar online nog succesvol zijn. Marktplaatsen wijzigen snel waardoor technische kennis van allerlei zaken belangrijk zijn en als u een webshop huurt kan het zijn dat de partij die u de webshop verhuurt er over een paar jaar mee ophoudt.
Bent u een wederverkoper of een merk?
De juiste strategie met marktplaatsen hangt af of u een merkeigenaar of een wederverkoper van een bepaald merk. Merkeigenaren krijgen op de meeste marktplaatsen extra mogelijkheden op het vlak van presentatie en online marketing, zoals de mogelijkheid om een eigen merkpagina aan te maken en meer advertentiemogelijkheden.
Let op: als u een webshop gaat huren of enkel op marktplaatsen gaat verkopen! U bent gebonden aan de beperkingen en reglementen van deze online verkoopplatformen.
Een webshop huren kost geld, zelfs als u niets verkoopt
De prijs van een webshop huren of bij het verkopen op marktplaatsen is een belangrijke factor.
U betaalt via deze leaseconstructies maandelijks vaste en variabele kosten voor uw webshop. Zelfs als u niets verkoopt! Dit kan oplopen tot maar liefst 15% van uw omzet, dat is veel geld en het vreet aan uw marge.
U bent afhankelijk van de grillen van deze giganten. Uw merk verdwijnt en u wordt er zeker niet beter van.
Een webshop huren brengt onzekerheden
- Wat met de online marketing strategie voor uw webshop?
- Wilt u uw webshop verbinden met een e-mail marketing platform en zo ja – kan dit worden geautomatiseerd?
- Kan u jarenlang zorgeloos verkopen of bent u afhankelijk van het succes van het bedrijf die de webshops verhuurt?
- Hebt u rekening gehouden met alle juridische valkuilen?
- Zijn alle betaalopties aanwezig die u nu en in de toekomst beschikbaar voor uw klanten?
- Zijn er koppelingen mogelijk met logistieke dienstverleners en heeft u vrije keuze hierin?
Heel veel van deze vragen kan u nu misschien wel beantwoorden maar houd er rekening mee dat wanneer uw webshop groeit de situatie er heel anders kan uitzien.
Klanten hebben minder vertrouwen in gehuurde webshops
Wilt u het vertrouwen van uw klanten opbouwen zorg dan voor een eigen webshop met de beste beveiliging en een keurmerk zoals het Belgische Safeshops of BeCommerce. Allemaal zaken die u met een gehuurde webshop niet kan realiseren.
Een gehuurde webshop is geen eigendom
Tot slot is het zelden mogelijk om een gehuurde webshop te kopen en dat betekent dat al uw online marketing inspanningen en branding waardeloos worden als men later kiest voor een webshop in eigen beheer.
Tevens kan een concurrent nadat u gestopt bent met de huur de webshop overnemen of kopiëren en dan verliest u niet alleen nieuwe klanten maar misschien ook bestaande klanten.
Heeft u na het lezen van dit blogbericht vragen over een eigen webshop starten of wil u een webshop laten maken aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.